Cand este momentul oportun sa achizitionezi un apartament!?

 Cand este momentul oportun sa iti cumperi un apartament ?!

Cumpararea unui imobil este o decizie complicata care poate fi influentata de multi factori. Acesti factori pot determina ca pretul unui apartament sa scada sau sa creasca. In momentul in care doresc sa cumpere un apartament, clientii, se pot regasi inntr-una din urmatoarele situatii:
1. Cand apartamentul cumparat devine locuinta lor permanenta pentru o perioada mai lunga de timp.
2. Cand aparatamentul cumparat ia forma unei investitii iar clientii doresc sa il inchirieze sau sa il vanda la un pret mai mare decat cel cu care l-au cumparat
Desi scopul cumpararii difera, ambele situatii sunt influentate de anumiti factori care pot determina pretul sa creasca sau sa scada, iar pentru noi cel mai important este sa cunoastem acesti indicatori, fiindca pe baza lor luam decizia de cumparare.
1. Cumpara in perioada lunilor Ianuarie-Aprilie.
De obicei aceasta este perioada in care se dau in folosinta programele de tipul ,,Prima Casa,, . De asemeni, este clar ca in perioada iernii dezvoltatorii, societatile de constructii sau proprietarii imobilelor au avut cheltuieli ridicate si de obicei incasarile sunt mai scazute. Din aceste motive exista loc pentru negocierea preturilor si anumite concesii sau avantaje pot fi obtinute mai usor decat in perioada verii. De obicei, vara intra multa valuta in piata datorita concediilor si celor care se intorc de la munca din strainatate si din acest motiv pretul are o usoara tendinta de crestere.

2. Urmareste presa nationala si internationala.
Presa de specialitate internationala este un indicator foarte bun pentru perioadele de recesiunie. Desi nimeni nu a putut prezice magnitudinea crizei din 2008, cu siguranta anumite publicatii precum ,,The Economist,, sau ,,Forbes,, au tras semnale de alarma cu privire la bula imobiliara.
Publicatiile nationale precum ,,Ziarul Financiar,, sau ,,Business Magazin,, sunt de mare folos, deoarece acestea urmaresc indeaproape tendintele economice internationale. Daca ele previzioneaza recesiune, aunci pretul va urma sa scada iar o perioada de crestere economica va aduce si cresteri semnificative de preturi.
Urmareste publicatii nationale si internationale de renume care iti pot oferi informatii cu privire la perioadele de recesiune sau crestere economica care influenteaza decisiv cresterea preturilor la utilitati, forta de munca, materiale de constructii si automat la apartamente si imobile. Si nu uita, un om informat este un om puternic!


3. Daca rata la banca este egala cu chiria pe care o primesti.
Acesta este momentul in care doresti sa te afli pentru o perioada lunga de timp, practic rata bancii sa se plateasca aproape integral din chirie. Ca sa poti atinge acest punct de echilibru este foarte bine sa fii mereu informat in privinta preturilor si sa ai o relatie foarte buna cu cu agentul tau imobiliar. In multii ani de experienta in domeniul imobiliar, am inteles ca unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui tip de afacere este sa oferi consultanta clientilor in mod echidistant, onest si transparent.

4. Cand raportul dintre venitul net si pretul mediu al apartamentelor este favorabil.
Suna un pic mai complicat dar in realitate lucrurile sunt destul de simple. Daca spre exemplu castigi 1000 euro si pretul unui apartament este 35.000 euro atunci evident ai nevoie de 35 de salarii pentru a plati integral apartamentul. In statele dezvoltate acest indicator nu este neaparat favorabil cumparatorului. De exemplu in Germania pretul unui imobil dintr-un oras mediu, atinge in medie 150.000 euro iar salariul mediu net 2000 euro. Pentru a plati integral apartamentul este nevoie de 75 salarii, aceasta situatie facand din Romania o destinatie in care cumpararea unui apartament sa fie mult mai usoara decat in tarile dezvoltate ale UE. Cumpararea unui apartament in Italia, Germania sau Anglia poate fi o problema pe care o pot impartasi chiar si doua generatii.
În luna iunie 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.127 lei, cu 49 lei (+1,0%) mai mare decât în luna mai, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.142 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 41 lei (+1,3%), informează Institutul National de Statistica.
Tot conform Institutului National de Statistica pretul mediu la apartamente in Judetul Suceava a fost in 2019 , 712 euro/m2 respectiv aproximativ 3382 ron.
Din aceste date reiese ca un salariat roman cu venit mediu poate cumpara 1,07 m2, lunar, dintr-un apartament.
Ca manager al Imobiliare Suceava-Premium pot spune ca Romania traverseaza si va si traversa in continuare una dintre cele mai favorabile perioade pentru achizitiea de locuinte, apartamente si imobile in general, deoarece:
- Raportul dintre venitul net si pretul mediu al apartamentelor in Suceava este unul extrem de favorabil;
- Chiriile unui apartament se apropie de 75 % din valoarea ratei;
- Pe plan international exista tendinte de crestere economica (aceleasi tendinte
le avem si in Romania) .


Sorin Foit: Imobiliare Suceava Premium

https://www.facebook.com/Imobiliare-Suceava-Premium
https://www.imobiliaresuceavapremium.ro/